Podzimní vyrábění

Ahoj děti,

připravila jsem pro vás fotonávod, jak si vyrobit závěsnou podzimní dekoraci.

Co budeme potřebovat:

jedlá soda, kukuřičný škrob, voda, špejle, provázek, temperové barvy (příp. akrylové)

Nejdříve si (radši s dohledem dospělé osoby) vytvoříme hmotu. Na nepřilnavou pánvičku nasypeme jedlou sodu, kukuřičný škrob a vodu v poměru 2 díly sody, 1 díl škrobu a 1 díl vody. Jako odměrku použijte polévkovou lžíci nebo malou skleničku. Stačí opravdu menší množství. Zahřejeme a mícháme přibližně minutu.

Po zchladnutí hmotu dobře prohneteme a vyválíme válečkem na placku silnou asi 4 mm. Pomocí špejle začneme tvarovat různé listy. Fantazii se meze nekladou. Na lístek můžete naznačit i žilkování a nezapomeňte na dírku, skrz kterou na konec provlečeme provázek.

Lístky dáme na teplejší místo vyschnout alespoň na 24 hodin. Poté si vezmeme barvy a štětcem lístky natřeme. Použijte různé odstíny žluté, hnědé, oranžové i zelené. Nebojte se barvy míchat. Nechte se inspirovat vašimi procházkami v přírodě. Lístky natřete nejprve z jedné strany a po zaschnutí otočte a nabarvěte druhou stranu.

Na závěr můžete lístky ještě přelakovat bezbarvým lakem a každou dírku špejlí zkontrolovat, zda je dobře průchodná. Připravte si provázek a než začnete navlékat lístky, tak vždy udělejte na provázku jednoduchý uzlík, aby vám lístečky nesklouzly na jednu hromádku. Já jsem lístky střídala podle barev a vystačilo mi to na dva podzimní závěsy.

A máme hotovo! Svými závěsnými dekoracemi se můžete pochlubit na druzinachotyne@seznam.cz.

Přeji vám krásný podzim

Lucka L., ŠD